3D-printing in Vlaanderen verenigt zich in bedrijfsnetwerk

PERSBERICHT

 

Beringen-Paal, 16/12/2015 – 3D-printen evolueert razendsnel: wie het een beetje volgt, ziet elke dag nieuwe producten, bedrijven en diensten ontstaan rond deze veelbelovende technologie. Ook in Vlaanderen beweegt er veel, maar een aantal bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in 3D-printing geloven dat er meer kan als er meer wordt samengewerkt. Daarom hebben ze besloten om een platform op te richten, Flam3D vzw – voluit “Flanders Additive Manufacturing and 3D printing Ecosystem”.

 

Kurt Hensen, Voorzitter van Flam3D: “Vlaanderen heeft bijzondere expertise in huis voor wat betreft 3D-printing; het komt erop aan die ook te vertalen in concrete ondernemingskansen. Een platform zoals dat van Flam3D kan een belangrijke rol spelen om nieuwe waardeketens te identificeren en ondersteunen”.

 

Algemeen Directeur Kris Binon: ”een organisatie zoals Flam3D haalt haar bestaansrecht uit de reële toegevoegde waarde die ze kan creëren voor haar leden – bedrijven zowel als kenniscentra. Onze activiteiten zijn er dus voornamelijk op gericht om elkaar te versterken, nationaal zowel als internationaal”.

 

Ook volgen er activiteiten voor het brede publiek en voor onderwijsinstellingen en zal de organisatie optreden als spreekbuis naar de overheid. Dat er nood is aan een organisatie zoals Flam3D, wordt intussen al bevestigd: er sloten zich al 20 bedrijven en onderzoeksinstellingen aan, een aantal dat gestaag toeneemt naarmate de bekendheid groeit.

 

Flam3D wordt officieel eigenlijk pas op 9 februari boven de doopvont gehouden, met een feestelijk startevent in het Vlaams Parlement. Bedoeling van de avond is om meteen ook al ‘aan het werk’ te gaan: het tweede deel van de avond biedt ruime netwerkmogelijkheden voor de aanwezigen.

 

3D-printing? 3D-printen of “additive manufacturing” is een verzameling van technologieën waarbij een product opgebouwd (‘geprint’) wordt uit een basisgrondstof, meestal laag per laag. Naarmate de productiesnelheden en mogelijke grondstoffen toenemen, breken er nieuwe markten open. Het is algemeen aanvaard dat 3D-printen een grote impact zal hebben op de manier waarop goederen geproduceerd en getransporteerd worden. De technologie biedt ook enorme kansen voor duurzame productie.

 

Meer informatie over Flam3D, het openingsevent op 9 februari of over 3D-printing in Vlaanderen in het algemeen kan u contact opnemen met:

Kris Binon, directeur, via kris.binon@flam3d.be of 0468 / 298 872

Kurt Hensen, voorzitter, via Kurt.hensen@tm-solutions.eu

www.flam3d.be