SmartSlice screenshot

Automatisch printinstellingen valideren en optimaliseren voor FFF-prints

Het valideren en optimaliseren van de printinstellingen van jouw ontwerp op basis van de fysieke belasting op het te printen onderdeel is al langer ‘common practice’ in industriële middens die gebruik maken van geavanceerde metaal- en kunststofprinters.

Tot voor kort was dat echter niet mogelijk voor een van de populairste printtechnologieën: FFF. SmartSlice, beschikbaar als een plugin voor de gratis en open-source slicing software Cura, maakt dit nu echter mogelijk voor filamentprinters.

Moderne slicers hebben een duizelingwekkend aantal printparameters, waardoor je als gebruiker bijna volledige controle hebt over hoe een onderdeel wordt geprint. Aanpasbaar naar wens zijn bijvoorbeelde de laagdikte, wanddikte, of de dichtheid en het patroon van de infill, om maar een paar parameters te noemen. Deze vrijheid resulteert in een oneindig aantal verschillende mogelijkheden. Iedere mogelijkheid heeft invloed op de sterkte van je onderdeel, maar daardoor ook op de printtijd en het materiaalverbruik. Het goed instellen van deze parameters is echter essentieel voor de productie van een onderdeel dat aan specifieke prestatie-eisen dient te voldoen.

Om te weten of een geprint onderdeel sterk genoeg is, en niet zal breken tijdens tijdens gebruik, wordt vaak ‘trial-and-error’ onderzoek ingezet. Het opnieuw printen met andere instellingen en vervolgens testen wordt vaak tientallen keren herhaald, en het resultaat is vooral afhankelijk van de expertise en kennis van de gebruiker. Deze “vallen en opstaan” benadering is natuurlijk verre van ideaal.

Teton Simulation zag dat het beter kon, en ontwikkelde SmartSlice. Voor onervaren gebruikers die SmartSlice gebruiken is giswerk tijdens het voorbereiden van FFF 3D-prints voortaan verleden tijd. De applicatie valideert en optimaliseert de printparameters op basis van prestatie-eisen en productie-efficiëntie. Het verlaagt de kennisdrempel bij het kiezen van printparameters door het proces te automatiseren en automatisch het beste printprofiel te selecteren. Hierdoor kan de gebruiker sneller en goedkoper bruikbare onderdelen printen.

De cloud-based intelligente software maakt gebruik van geavanceerde optimalisatieroutines om ervoor te zorgen dat onderdelen aan de gevraagde eisen voldoen. In tegenstelling tot standaard slicing-parameters, die op het hele model worden toegepast, kan SmartSlice specifieke regio’s van een model optimaliseren om meer sterkte te leveren waar dit het meest nodig is. Hierdoor wordt materiaalverspilling in niet-kritieke regio’s geëlimineerd en de printtijd aanzienlijk verkort. Bovendien komt dit het aantal succesvolle prints ten goede en wordt het aantal testprints enorm gereduceerd.

SmartSlice is beschikbaar als een Cura plugin die je de mogelijkheid geeft om de printinstellingen te controleren en te optimaliseren op basis van de fysieke belasting die jouw onderdeel moet kunnen weerstaan. Flam3D-lid cards PLM kreeg de eer om als eerste leverancier in Europa de software aan te bieden. Om SmartSlice gratis 14 dagen uit te proberen middels een trial kan je je via deze link registreren.