Belgisch bedrijf 3D-print innovatieve gehoorbescherming

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd naar schatting maar liefst 1,1 miljard jongeren met een risico op gehoorschade door blootstelling aan gevaarlijk hoge geluidsniveaus. Rockconcerten en nachtclubs staan bovenaan de lijst met oorzaken, en als gevolg daarvan liepen 180 miljoen jongeren al onherstelbare schade op.

Loop gehoorbescherming

 

Na zelf pijnlijke oren opgelopen te hebben door te luide muziek, ging de Antwerpenaar Maarten Bodewes op zoek naar gehoorbescherming die betaalbaar is, goed zit en je toelaat de muziek te ervaren zoals ze uit de luidsprekers komt. Hij kwam echter al snel van een kale reis thuis. De klassieke beschikbare oordoppen zijn helemaal niet comfortabel om te dragen, en dempen bovendien niet het hele frequentiespectrum waardoor sommige tonen harder binnenkomen dan andere. Als alternatief worden vaak op maat gemaakte oordoppen voorgesteld, maar deze zijn als snel vele malen duurder en daardoor niet altijd een voor de hand liggende oplossing voor jongeren of studenten.

 

Samen met mede-ondernemer Dimitri O kwam Maarten op het idee om zelf betaalbare en comfortabele oordoppen te ontwerpen: de “Loop” gehoorbeschermers. In samenwerking met de TU Delft in Nederland ontwierp en testte het team, over een periode van twee jaar, een 40-tal prototypes. “Elke iteratie bracht ons dichter bij de ultieme oordop,” aldus Maarten Bodewes.

 

“Het kiezen van een betaalbare productiemethode die een kwaliteitsproduct kan leveren, was een belangrijke beslissing in het proces.” Na het praten met een verscheidenheid aan fabrikanten realiseerde Maarten zich dat, om een optimale geluidsbeleving te garanderen, het product niet te maken zou zijn zonder een geavanceerde productiemethode.

 

Het duo kwam al snel uit bij 3D-printing vanwege de unieke combinatie van voordelen die deze productietechniek biedt. Er werd beslist de techniek niet enkel tijdens het prototypeproces te gebruiken, maar ook voor het finale product. Het holle akoestische kanaal van Loop bleek namelijk onmogelijk om te produceren middels traditionele productiemethoden. Het Genkse bedrijf Tenco DDM, gevestigd in de creatieve hotspot C-Mine, staat in voor het complete productieproces.

 

“We hebben acht of negen verschillende printers getest, maar onze keuze werd al vrij snel duidelijk,” zei Maarten over de definitieve beslissing.

 

Tenco DDM’s uitgebreide machinepark laat het bedrijf toe in maar liefst 19 verschillende materialen met hoge precisie te printen. Onder meer hoge temperatuurharsen en keramische gevulde harsen, maar ook zachte en biocompatibele materialen behoren tot de mogelijkheden. Samen met hun uitgebreide ervaring met klassieke CNC-machines, en post-processing en finishingtechnieken stelt dit het bedrijf in staat om het potentieel van 3D-printen te maximaliseren, en haar klanten te ondersteunen bij de productie van precisiemodellen, prototypes, gereedschap en steeds meer eindonderdelen.

 

“Dankzij 3D-printing kunnen we als bedrijf snel inspelen op feedback van onze klanten. We kunnen verbeteringen en aanpassingen onmiddellijk gaan doorvoeren en produceren, zonder daarmee de kosten de hoogte in te jagen,” vertelt de Bodewes enthousiast. De Loop-gehoorbescherming wordt verkocht voor € 39,00 en is beschikbaar in de kleuren zwart, blauw en rood.