Programma

Masterclass 1: basis

Masterclass 1 vindt plaats op 10 maandagavonden, telkens van 18.30 uur tot 21.30 uur: 27/09 – 04/10 – 11/10 – 18/10 – 25/10 – 08/11 – 15/11 – 22/11 – 6/12

Start masterclass 1: maandag 27 september 2021

Deze eerste masterclass is gericht naar iedereen die geïnteresseerd is in 3D-printing en de basistechnieken van 3D-modeleren onder de knie wil krijgen. Er is geen voorkennis nodig. De materclass bestudeert een 3D-printer in al zijn aspecten, de printmaterialen, het juiste gebruik en onderhoud. Deelnemers verdiepen zich in heel het productieproces van ontwerp en modeling over slicing tot de uiteindelijke 3D-print. Hierbij komen specifieke eigenschappen en problemen zoals “overhang” en mogelijke oplossingen (steunobjecten) aan bod. Via gerichte modelleertechnieken leer je eenvoudige objecten modelleren en printen. Er wordt belang gehecht aan het maken en gebruiken van geschikt referentiemateriaal op basis van schetsen, 2D- en 3D-scans en foto’s. Een grondige projectanalyse vormt de basis.

Masterclass 2: gevorderden

Masterclass 2 vindt plaats op 10 maandagavonden, telkens van 18.30 uur tot 21.30 uur. De exacte data zijn nog niet vastgelegd.

In deze module worden de workshops complexer en gaan de deelnemers dieper in op de meer geavanceerde modeling-tools. Er worden ook andere stijlen (low-poly en Voronoi) en materialen (zacht en flexibel) verkend.

Naast de ondertussen vertrouwde technieken komen in deze masterclass ook 3D-sculpting en parametrisch modelleren aan bod. Bovenop het inoefenen van deze nieuwe technieken krijgt het designen, modelleren en printen van eigen creaties en reparaties nog meer aandacht.

Begeleiding

Tom Neuttiens, docent 3D modeling & 3D printing

Doelgroep

Deze Masterclasses zijn zowel toegankelijk voor Arteveldehogeschoolstudenten als niet-Arteveldehogeschoolstudenten. Voorkennis is niet vereist. Je dient wel over een laptop te beschikken waarop de nodige software kan draaien.
Masterclass 2 kan gevolgd worden door iedereen die slaagde in Masterclass 1 of via een ingangsproef de nodige basiskennis kan aantonen.

Evaluatie

Alle tijdens de masterclasses uitgewerkte oefeningen maken deel uit van je evalutie. Op het einde van elke masterclass werk je een eigen project uit.

Software

In beide masterclasses worden de algemene principes  van modeling aangebracht en uitgelegd aan de hand van Blender (open-source software). Naast het modelleren in Blender worden programma’s voor het slicen (Cura, Repetier) en 3D-scannen gebruikt.

 

Alle gedetailleerde informatie en mogelijkheid tot inschrijven vind je op de website van Arteveldehogeschool.