
Ge-3D-print juweel koop je nu ook online
Een unieke sleutelhanger of een juweel-op-naam? Een paar klikken op een website, en enkele dagen later valt het bij jou in de bus. In goud, zilver of gewoon plastic, maar in ieder geval geproduceerd via 3D-printing en uniek. Onbetaalbaar? Toch niet, zo blijkt.
3D-printing houdt al langer de belofte in zich dat het “alles, onmiddellijk en op maat” kan maken. Die onrealistische verwachting heeft eigenlijk de hele sector meer kwaad dan goed gedaan. Maar nu is de technologie toch zo ver gevorderd dat toepassingen in mode en design schering en inslag worden.
3D-printen is meestal een behoorlijk complex proces, met vele parameters die elkaar beïnvloeden. En het personaliseren van de producten vereist natuurlijk aangepaste en vrij krachtige software om het product te ontwerpen en het proces aan te sturen. Die combinatie lijkt nu helemaal onder controle: 3D-printbedrijven zijn nu wel zo ver dat een heel nieuw gamma aan heel persoonlijke producten binnen enkele dagen of weken beschikbaar is. Heel wat spelers bieden nu (al dan niet online) gepersonaliseerde producten aan.
Het Belgische bedrijf Soulz biedt zo gepersonaliseerde juwelen aan. Zo maken ze ringen met een persoonlijke tekst, symbool of zelfs een geheel eigen ontwerp van de klant. 3D-printen stelt hen in staan om verfijndere en complexere juwelen op maat te maken, die onmogelijk te maken waren met de hand. De juwelen worden geprint in kunsthars en daarna afgegoten in zilver (925) of goud (18 karaat) en afgewerkt (al dan niet met edelstenen of zirconia). Juwelen hebben vaak een emotionele waarde: we willen onze lievelingen dicht bij ons dragen. En dat kan met nog meer gepersonaliseerde juwelen, die slechts één enkele keer worden afgedrukt dus compleet uniek zijn.
Recent verruimde Smartphoto.be – oorspronkelijk een E-commerce bedrijf dat fotoboeken, fotogeschenken en dergelijke aanbood – zijn aanbod en biedt in samenwerking met 3D-print pioniers Dimension4 en TWIKIT nu ook een aantal 3D-geprinte halskettingen en sleutelhangers aan. Wanneer je een 3D-geprinte halsketting draagt ben je sowieso in bezit van een uniek stuk, want elk product kan je zelf ontwerpen en vervolgens laten printen. Je kan bovendien met heel wat verschillende materialen werken. Die laatste twee bedrijven brengen via andere kanalen ook andere producten op de markt: gepersonaliseerde smartphone-cases, trofeeën en binnenkort zelfs smartwatches die je kan ontwerpen naar eigen wens.
Ook het Leuvense 3D-printingbedrijf Materialise stelde recent een lijn van 3D-geprinte brillen en zonnebrillen voor. De monturen, die ontworpen werden in samenwerking met Hoet Design Studio, worden op maat geproduceerd voor iedere unieke klant. Bij de start van het proces maakt een 3D scanner een scan van je hoofd, waarna je in een animatie vervolgens verschillende modellen virtueel kan passen. De optimale afmetingen en juiste vorm van het montuur worden automatisch berekend. Ook de montuurbeentjes kunnen naar believen aangepast kunnen worden, voor maximaal comfort.
Naarmate de technologie vordert, verwachten de meeste analisten een explosie in het aanbod aan gepersonaliseerde producten. Over de toekomstperspectieven in 3D-printmarkt schreven we reeds een artikel dat je hier kan terugvinden.