
Hoe 3D-printen implementeren? Een case studie van Dsign&More
3D-printen implementeren in je bedrijf – een slimme zet, maar hoe doe je het precies? Onderstaand artikel helpt je op weg aan de hand van een boeiende case studie van Flam3D-lid Dsign&More. Cytobuoy, fabrikant van flow-cytometrie instrumenten, doet namelijk vaak beroep op 3D-printing via de diensten van Dsign&More. Hieronder kan je lezen wat Cytobuoy precies doet, hoe zij 3D-printen implementeren in hun bedrijf, waarom ze ervoor kiezen onderdelen te laten 3D-printen én welke dat dan precies zijn.
Wat doet Cytobuoy?
Het hoofdproduct van Cytobuoy is een op flow-cytometrie gebaseerd instrument dat is ontworpen voor de analyse van partikels in vloeistoffen. Het product is vooral ontwikkeld voor de analyse van (Phyto)plankton (algen), maar ook andere soorten partikels kunnen hier goed mee worden geanalyseerd. Een flow-cytometer analyseert partikels door middel van een laserbundel, lichtverstrooiing en fluorescentie. Hierdoor kan je verschillende soorten partikels van elkaar onderscheiden en kunnen deze partikels tijdens het proces ook gefotografeerd worden. Meer info over de techniek vind je op de website van Cytobuoy.
Waarom kiest Cytobuoy voor 3D-printen?
De oorzaak is eigenlijk drievoudig:
Enerzijds is de apparatuur van Cytobuoy zeer geavanceerd. Gezien de productieaantallen is het daarom zeer duur om bepaalde onderdelen via conventionele productiemethodes te vervaardigen. Door 3D-printen te implementeren in hun proces, kan het bedrijf hun producten op een kosteneffectieve manier produceren.
Anderzijds heeft 3D-printen, ook wel Additive Manufacturing genoemd, geen lange doorlooptijden. Bovendien hoef je als klant geen minimale aantallen af te nemen. Dit is met conventionele productiemethodes vaak wel het geval. Andere voordelen voor serieproductie door middel van 3D-printen kan je hier vinden.
Het instrument van Cytobuoy is daarnaast ook modulair opgebouwd. Dit houdt onder andere in dat bepaalde modules, zoals een tweede laser, optioneel zijn. Net voor die modules worden vaak ge-3D-printe onderdelen gebruikt. Waarom? Aangezien deze extra modules optioneel zijn, is er voor het bedrijf geen zicht op de vraag van de klant. 3D-printen heeft een korte levertijd en hierdoor hoeft het bedrijf de extra, soms overbodige, modules niet op voorraad te hebben. Dankzij 3D-printen kan het bedrijf de modules ‘on-demand’ laten 3D-printen wanneer er vraag naar is. Een win-win, want het bedrijf kan zijn klant goed bedienen zonder lange levertijden te hoeven hanteren, maar ook zonder een groot magazijn in zijn beheer te hoeven hebben.
Welke onderdelen laat Cytobuoy 3D-printen?
De behuizing van het instrument van CytoBuoy is klein, want het instrument moet in een onderwaterbehuizing passen. Dat betekent dat onderdelen vaak ingewikkelde vormen moeten hebben om nog te kunnen passen. Onder andere hierom zijn de lichtafscherming en de ophanging ge-3D-print. Ze bestaan onder andere uit kapjes, behuizingen, houders, klemmetjes en beugels. Andere voorbeelden van wat je nog kan laten 3D-printen vind je hier.
Voordat Cytobuoy 3D-printen implementeerde, werd de basis van hun product gemaakt uit aluminium. Dit maakte het echter erg ingewikkeld en duur om te produceren. 3D-printen bood de oplossing voor dit probleem. Bovendien is het bedrijf meer tevreden over de uitstraling van hun product dankzij de ge-3D-printe onderdelen. Cytobuoy laat al zijn onderdelen in grijs PA12 nylon materiaal printen en nadien soms ook zwart kleuren. Door hun onderdelen te printen in grijs materiaal kunnen ze de onderdelen ook inzetten als lichtafscherming.
Wil je nog meer weten over 3D-printen en zijn voor- en nadelen? Ontdek hier meer over de technologie.