
Flam3D lanceert website voor 3D-printing het onderwijs
Vlaanderen investeert mee in 3D-printing voor het onderwijs.
Flam3D vzw, de onafhankelijke organisatie voor 3D-printing in Vlaanderen, lanceert vandaag officieel haar “onderwijswebsite” onderwijs.flam3d.be.
Er is op het internet heel wat te vinden over 3D-printing, en ook al over het gebruik ervan in het onderwijs. Maar waar het in Vlaanderen vooralsnog aan ontbrak, is een website met volledige, Nederlandstalige en vooral onafhankelijke informatie. De nieuwe website is bedoeld als leidraad voor lagere en middelbare scholen en richt zich op 3D-printers die werken met de zogenaamde FDM-technologie, die vaak het meest geschikt is voor deze scholen.
Gebrek aan kennis
Iedereen heeft al gehoord over 3D-printing maar er zijn nog maar weinig mensen echt bekend met de technologie “En die kennis is noodzakelijk om het later succesvol te kunnen toepassen in de werkomgeving”, verduidelijkt Pieter Machtelinckx, manager communicatie van de organisatie. Volgens de organisatie wordt de kennis van 3D-design en -printing vitaal om mee te kunnen in het tijdperk van de digitale productie.
Onafhankelijke informatie voor scholen
“Heel wat scholen gaan aan de slag met 3D-printing om hun STEM-doelstellingen te realiseren, en dat is goed nieuws”, vult Pieter aan. “3D-printen is immers een ideale manier om meteen vorm te geven aan je ideeën. De leerlingen komen naast techniek ook in aanraking met natuurkunde, scheikunde, wiskunde en beeldende vorming. Ze gaan fantaseren, bedenken, ontwerpen, voorbereiden, bouwen, testen en (her)gebruiken. Een 3D-printer stimuleert daarnaast ook een nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende houding.”
“Het mooie aan deze site is bovendien dat we met een tiental bedrijven en onderzoeksinstellingen hebben samengewerkt om dit eindresultaat te bereiken”, besluit Pieter Machtelinckx. Alle informatie werd peer-reviewed door concurrenten en gecontroleerd door Flam3D zelf; zo willen ze de onafhankelijkheid van de informatie op de site extra bewaken.
Bekijk hier de nieuwe website: http://onderwijs.flam3d.be/