Productontwerper van kleine maakseries_Howest opleiding

Word pro als productontwerper van kleine maakseries

Syntra West organiseert samen met Flam3D-lid Howest de opleiding ‘Productontwerpers van kleine maakseries: de ondernemende link tussen kunst, ambacht en de creatieve maakindustrie”. De opleiding start op 21/09/2021 en duurt één jaar. De lessen gaan door in het Industrial Design Center van Howest te kortrijk. De gecertificeerde vakopleiding richt zich tot creatieve en industriële makers, kunstenaars en ambachtslui die hun beroepsactiviteit succesvol willen opstarten met kennis van zaken of willen laten groeien door creativiteit en co-creatie. Deelnemen kan zowel als werknemer binnen een bedrijf of als zelfstandige. De enige vereiste is dat je reeds over een productidee of skill beschikt vooraleer je met deze opleiding van start gaat. Wil jij de geheimen van productie voor kleine maakseries ontdekken? Lees hieronder meer over de opleiding.

Vlaamse maakbedrijven hebben de laatste decennia te kampen met concurrentie uit lageloonlanden. Aanvankelijk leek delokalisatie een goede oplossing, maar om verschillende redenen komen heel wat bedrijven hier nu op terug. Binnen de ‘long tail’ van de markt legt men zich meer en meer toe op specifieke noden en nichemarkten. Waarom? Als je als bedrijf erin slaagt om deze markt te bedienen, hoef je niet te concurreren met massaproductie en ligt de focus bij kwaliteit, service, exclusiviteit en flexibiliteit. Om op deze markt in te spelen, dien je als bedrijf of zelfstandige te produceren in kleinere reeksen met grote variatie. Dit vereist op zijn beurt een andere ingesteldheid qua organisatie en productontwikkeling. Een productontwerper moet andere pistes kunnen bewandelen om tot innovatieve producten te komen, rekening houdend met de beperkingen van kleine reeksen. Productietechnieken worden op een alternatieve manier ingezet, vormgeving wordt aangepast … : kortom een integraal productontwikkelingsproces van gebruiksvoorwerpen in kleine serie of unica wordt the way to go. Met deze noden in gedachten, bieden Howest en Syntra West dan ook de opleiding ‘Productontwerper van kleine maakseries’ aan. De doelstelling van de opleiding luidt krachtig: kleine serieproductie empoweren bij starters of ondernemers en daarbij de brug slaan tussen kunst, ambacht, creativiteit en industrie.

Het ondernemerschapstraject focust zich op de economische en ondernemingsgerichte link tussen de kunst-, ambachtelijke en creatieve maakindustrie waarbij het belang van multidisciplinaire en cross-sectorale productinnovaties centraal wordt geplaatst. De combinatie van creatieve kennis, ambachtelijke vormgeving en sector- of gebruikersgerichte innovaties, zoals bijvoorbeeld 3D-printing, maken het mogelijk om gepersonaliseerde producten in laag volume te creëren. Concreet helpt de opleiding deelnemers strategische en commerciële keuzes te maken om kleine maakseries op te nemen in hun productaanbod en de juiste productietechniek(en) te kiezen voor een bepaald ontwerp van een product. Verder ontdek je als deelnemer hoe toeleveranciers of partners te selecteren en betrekken bij het ontwerpen en produceren van een kleine serie en krijg je hulp bij het kansrijk vermarkten van een innovatief productidee binnen een financieel haalbaar co-creatieproces.

Heb je interesse? De opleiding kost € 968,00 inclusief BTW. Alle verdere gedetailleerde info vind je op de webpagina van de opleiding.

Sfeerbeeld opleiding Howest Sfeerbeeld opleiding Howest Sfeerbeeld opleiding Howest